Preventivmedel ger kvinnor makt att själva bestämma över sina liv!
RFSU:s sexualpolitiskt sakkunniga har författat det här faktabladet om betydelsen av preventivmedel. Att en kvinna får bestämma när, om och med vem hon ska ha barn med är en grundläggande förutsättning
för att minska fattigdomen i samhället. Det ökar flickors möjlighet att gå klart sin skolgång och att få ett
arbete och en egen inkomst. När fler kvinnor får möjlighet att lönearbeta ökar jämställdheten och välfärden
i ett samhälle. Tillgång till preventivmedel och en kvalitativ mödra- och hälsovård är viktiga förutsättningar
för överlevnad och livskvalitet.
Abortfrågan är och har alltid varit en en av RFSU:s kärnfrågor. För oss är kvinnors rätt att själva bestämma om eller när de ska föda barn en grundläggande mänsklig rättighet. Sedan 1975 har vi fri abort i Sverige till och med graviditetsvecka 18, men abort är fortfarande olagligt i flera av världens länder. I RFSU:s skrift om abort hittar du bland annat information om den svenska abortlagstiftningen och hur många aborter som görs varje år. Vi tar också upp frågan om det allt mer synliga abortmotståndet och varför tillgången till säkra aborter är en så viktig fråga.
Sverigebarometern är RFSU:s rikstäckande granskning av Sveriges landsting och regioner. I årets upplaga har vi kartlagt skillnader i preventivmedelssubvention, ungdomsmottagningarnas resurser och verksamheter, skillnader mellan regler för assisterad befruktning, samt möjligheten att sterilisera sig. Läs mer om den på rfsu.se
En antologi som speglar det omvälvande 1900-talet, I engagerande reportage, humoristiska krönikor och intressanta artiklar berättar 30 författare hur reformerna påverkat alla svenskars liv. Vi får möta många spännande personer, både eldsjälar som gått i spetsen för kampen och människor vars liv påverkats av den sexualpolitiska utvecklingen. Boken är utgiven av Alfabeta i samarbete med RFSU. Stina Andersson & Silvia Sjödahl (red)
Organisation, ansvar och innehåll i sex- och samlevnadsundervisningen En översikt över hur sex- och samlevnadsundervisningen kan organiseras och genomföras. Vad ska rektor göra? Vad är pedagogernas och elevhälsans uppgift? En kortfattad genomgång om hur man kan arbeta norm- och metod medvetet görs. Här finns också förslag på innehåll utifrån kurs- och ämnesplanerna för grundskolan och gymnasieskolan. Vänder sig till rektorer och skolpersonal. Cirka 40 sidor.