Webbutik

Ottar #2 2019

TEMA MOTSTÅND

Pris 10 kr. Fraktkostnad tillkommer med 49 kr.
Lagerstatus: 418 i lager
Artikelnr: RFSUW-44852
10,00 kr

INNEHÅLL #2 2019 

LEDARE: Abortkampen har vaknat!
Motståndet mot abort hårdnar i USA och Europa. Men engagemanget för rätten till abort har ökat. Världen har vaknat i abortfrågan, skriver Ottars chefredaktör Carolina Hemlin.

JUST NU: ”Det saknas psykologiska perspektiv på sex”
Psykologen Johanna Ekdahl har skrivit en sexbibel med tips på hur man kan använda psykologiska strategier för att få ett bättre sexliv.

◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼

▶ TEMA MOTSTÅND

Vi lever just nu i en tid där frågor om våra kroppar, sexualitet och identitet görs till slagträn i en storpolitisk debatt. En tid där nationalistiska, konservativa och religiösa krafter gärna vill sätta agendan kring vad en familj är, vem som bestämmer över en graviditet, vem du får älska och vad kön är.

Förtrycket som en sådan politik kan leda till blir extra tydligt när 11-åriga våldtagna flickor förbjuds göra abort, som vi berättar om på sidan 8.

Men motkrafter mobiliserar. Motstånd mot förtryck och normer är en grundpelare i den queera rörelsen, som fick sitt moderna startskott i Stonewallrevolten för exakt 50 år sedan.

Motstånd kan göras i form av text, att berätta sin historia, skapa trygga rum eller att skamlöst festa loss. Men hur ofta måste man ta fajten, och vad händer när en inte orkar, eller vågar? Som Diana Mulinari säger på sidan 22, det här är också en tid av omsorgsarbete. Vi måste ta hand om varandra.

Global allians mot genus
Anna-Maria Sörberg synar en global rörelse av nykonservativa och religiösa som gjort ”genusideologin” till sin främsta fiende.

Nöjesparksnationalism
Korsriddare, nationalism och krigsromantik. Emma Sofia Deodorson besöker en fransk nöjespark som blivit en smältdegel för europeisk nationalism.

GALLRAT: Hivepidemi ökar stöd för rysk sexualundervisning
I Ryssland har det blivit mindre tabu att prata om sex och sexuellt överförbara sjukdomar och en hiv-mottagning har fått en utmärkelse av hälsoministeriet. 

Kamp möter hat
Det ökade motståndet mot frågor som rör genus, feminism och trans tar sig skiftande uttryck. Elina Panke lyssnar till fem röster som mött motstånd som aktivister, privatpersoner eller yrkesmänniskor.

KRÖNIKA: Jag slog inte tillbaka
Motståndet är en grundpelare inom både queer kultur och feminism. Men om man inte orkar? Joel Mauricio Isabel Ortiz undrar vad som händer när man inte orkar eller vågar stå upp för sig själv.

ESSÄ: Nätterna är våra
Fest och njutning är mer än lättsinne och ytlighet. Det kan vara ett sätt att bryta mot normer kring hur man ska leva. Psykologen och författaren Mariana Muscarsel Isla tycker att vi måste kräva mer än att bara överleva.

Ny utrensningsvåg av hbtq-personer
Lesbiska kvinnor som förföljs, mördas och våldtas. Tomas Hemstad riktar blicken mot en ny utrensningsvåg av hbtq-personer i Tjetjenien.

KRÖNIKA: Kramar med konsekvenser
Maria Lönn om hur samhällets krav på heterosexualitet gör att en kram inte bara är en kram.

Fetisch fighter
Fetischism har sedan länge slutat stämplas som en sjukdom.  Tio år senare tecknar Ulrika Hammars porträtt av fetischisten David Jatko en bild av en fortsatt okunnig omgivning.

Hur ska vi förstå transfobin?
Har motståndet mot transpersoner ökat? Joel Mauricio Isabel Ortiz pratar med Signe Krantz och Aleksa Lundberg, som varit del av vårens diskussioner om transvård och inkludering.

Fem månadslöner för en karta p-piller
I Venezuela har den ekonomiska krisen gjort preventivmedel till en lyxvara. I ett land av osäkra aborter och tonårsgraviditeter har Linnea Fehrm träffat en hemlig abortpiller-volontär.

SERIESPECIAL:
Ottar bad serieskaparna Josephine Baird, Elin Lucassi och Valentina Mazzarelli att tolka motståndet.
Elin lucassi om original-Ottars kamp
Josephine Baird undar – hur en står en emot en värld som blir allt hårdare?
Valentina Mazzarelli: Vad får man om man kombinerar en abortmotståndare och en dödsstraffsivrare?

▶ Salongen

RECENSION: FILM
Kniven i hjärtat är en njutning från början till slut, skriver Tomas Hemstad.

RECENSION: BOK
Korståg mot korsetten är ett fascinerande nedslag i feministisk historia, skriver Loretto Villalobos.

INTERVJU: Sexstrejken
I Åsa Hellbergs nya bok Sexstrejken startar ett gäng gymnasietjejer en sexstrejk för att får slut på trakasserier och dickpics.

▶ ”Sex i siffror” om Italien, Hej aktivister, och 3 x queer kultur.

◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼

▶ DESSUTOM

FOKUS: När abort blev mord
Elvaåriga Lucia i Argentina blev gravid efter en våldtäkt men nekades abort. I vecka 23 utförde två läkare en abort för att rädda hennes liv. Nu utreds de för mord på fostret. Kinga Sandén berättar deras historia.

Bunden till repen
Den japanska repkonsten shibari/kinbaku har seglat upp som en stark trend både i Sverige och utomlands.  Ottars Clara Lee Lundberg träffar shibariutövare som talar om repens lockelse.

Hallå där, Christoffer Rahm
I en pågående studie undersöker forskaren Christoffer Rahm vid Karolinska Institutet om KBT på darknet kan få folk att sluta sprida övergreppsmaterial på barn.

PULSEN: Spermaoro efter Brexit
Britterna är beroende av dansk sperma och nu vädras oro för hur Brexit kommer att påverka den brittiska importen av danska spermier.

OMSLAG
Rudy Loewe
rudyloewe.com

ottar.se