Webbutik

Ottar #1 2019

TEMA MAT
Pris 20 kr. Fraktkostnad tillkommer med 49 kr.
Lagerstatus: Ej i lager
Artikelnr: RFSUW-38215
20,00 kr

INNEHÅLL #1 2019

JUST NU: Svart kvinna på scen
Fanna Ndow Norrbys Instagramkonto som blev hyllad bok har blivit pjäs och turnerar runt Sverige våren 2019.

FOKUS: Metoo i Nepal
Nepals feministiska nätaktivister har skapat en folkstorm för Nirmala Panta som våldtogs och mördades 2018, men metoo fick inte alls samma genomslag som i Sverige. 

LEDARE: Äta bör man annars dör man
Vad är det som får oss att må bra i vårt högpresterande individsamhälle? Ibland är det inte vad vi stoppar i munnen, utan hur vi gör det. Frida Färlin om samhällets krav och inhumana kroppsideal.

Grönkål, kokosolja och kombucha. Syrat, fermenterat och benbuljong. De senaste årens stora mattrend med antiinflammatorisk kost är hälsoinriktad och fokuserar på armflora, goda bakterier och att »jaga näring«. Målet är att leva ett långt liv med mindre sjukdomar, och inte främst att minska i vikt för att komma i badkläderna till beach 2019.

I det här numret undersöker vi matens roll för hur våra kroppar, underliv, sexliv och psyken mår. Går det att äta bort sin endometrios eller bli mer fertil av en kostomläggning? Hur påverkas lusten och sexualiteten av vad vi stoppar i munnen, och hur vi gör det? Normer kring vad vi ska äta och inte påverkar oss i allra högsta grad. Kroppsidealen kan vara dödligt skadliga, och de är könskodade, även om människor av alla kön drabbas av ätstörningar och könsdyfori.

Mat är samtidigt en av livets stora njutningskällor. Det sinnliga i att laga mat och att äta den är direkt kopplat till lust. Inte för inte finns det ett uttryck som matporr. Ottar bangar inte heller för sploshing, matbondage och mukbang. Vi avlivar myten om att ostron gör dig kåt, och avrundar med att folkbilda kring slutstationen, med Den Stora Texten Om Analen.

Födan & fertiliteten
Sara Martinsson undersöker om den senaste årens stora hälsotrend kan ha relevans för underlivshälsan och våra reproduktiva system.

KRÖNIKA: En ostmacka fri från skuld och skam
Vägen till att må bra och äta det en tycker om har varit lång. Anna Suvanna Davidsson gör upp med normer kring vad vi stoppar i munnen.

BMI-gränser fortsätter slå mot transpersoner
Vad händer om du i stället för att få livsviktig könsbekräftande vård, skickas hem med ett krav på att gå ner 20 kilo? Sebastian Lönnlöv 

SERIE: Har veganer bättre sex?
Hanna Böhm reder ut den moderna djurrättsreklammyten om att veganer luktar bättre, har större medkänsla och får mer lubrikation.

Skratta med din sallad
Kokboksförfattaren och programledaren Lotta Lundgren gör en historisk betraktelse av samhällets matmoral och kopplingen till kvinnors människovärde.

Maten som byggde den svenska maskuliniteten
Kostvetaren Nicklas Neuman har forskat på hur män lagar mat i vardagen, och kan säga en hel del om svensk maskulinitet.

LISTA: 6 myter om mat och sex
Ökar ostron och jordnötssmör sexlusten? Ottars expertpanel svarar. 

Kan du äta bort din endometrios?
Ulrika Westerlund vill veta om positiva effekter av kostförändringar om en lider av sjukdomen endometrios går att bevisa. Meningarna går isär. 

Hjärnan i tarmen
Vad behöver vi för att hjärnan ska må bra? Och hur hänger det ihop med den sexuella lusten? Nils Otto konstaterar att relationen mellan kroppen och själen är komplicerad.

KRÖNIKA: Mat är inte kärlek 
Mat är inte längre bara näring och trygghet. I individualismens tid är vad du äter en spegling av vem du väljer att vara. Marika Smith önskar samma sak för kärlek och relationer.

»Om du inte älskar dig själv, hur i helvete ska du då kunna älska någon annan?«
Spagetti och morgoncigg byttes mot grönkål och dadlar. Tomas hemstad om osunda kroppsideal i bögvärlden, och glädjen i att ta hand om sig själv. 

Gravid gourmet runt globen
Är ananas livsviktigt, eller giftigt? Var i världen tar gravida ett glas vin med gott samvete? För den som väntar barn finns gott om do’s and dont’s kring mat och dryck.

Den stora texten om Analen
Allt vi äter kommer förr eller senare ut. Kinga Sandén synar röven med hjälp av dietist, sjuksköterska, sexolog och aktivist.

DESSUTOM:

Våra barn ska inte födas i dikesrenen
2017 publicerades BB-resan, Ottars granskning som synliggjorde konsekvenserna av BB-nedläggningarna. Nu följer vi upp vad som hänt, och besöker ockupationen på Sollefteå sjukhus som just fyllt två år.

Tantra utanför funktionsnormen
Frida Ingha tar med sig rullstol, dövblindtolk och en personlig assistent och testar tantratrenden.

Fundamentalisterna
I Annika Hamruds nya bok Fundamentalisterna möter vi hbtq-personer, aktivister och predikanter i Uganda.

ottar.se