Hiv är ett utmärkt tema att arbeta ämnesövergripande med. Man kan arbeta med både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiv, eftesom hiv-epidemin påverkar såväl individ- som samhällsnivå. Här ges förslag på ämnesövergripande teman kopplat till hiv.
En pdf om sex- och samlevnadsundervisning i skolan Den berättar om sex- och samlevnadsundervisningen i skolan och ungas frågor nu och förr. Tar upp den historiska delen samt vad kursplanerna säger för grundskolan och gymnasieskolan.
Röd 3D-klitoris i naturlig storlek. Flexibelt, hållbart material.
Pris: 119 kr (ex frakt 49 kr) Läs om klitoris på rfsu.se Säljs till självkostnadspris med godkännande från upphovspersonen. Fab Lab carrefour numérique
Lärarhandledning med elevmaterial ger förslag på hur man kan undervisa om kondomer och kondomanvändning på grundskolan och gymnasiet. Kondomboken innehåller också faktatexter om kondomer, tonåringars frågor om kondomer, könssjukdomar och säkrare sex, ungas sexuella risktagande och mycket annat.
Kopiering ur boken tillåten. Ett måste i undervisningen.
Omarbetad upplaga. 116 sidor. RFSU 2014 Kopiering ur materialet är tillåten.
Ce livre a été conçu dans le cadre du projet YMEP, qui est une collaboration entre les associations membres de l'IPPF (the International Planned Parenthood Federation) du Kenya, de Tanzanie, d'Ouganda, de Zambie et de Suède. Par Erik Centerwall et Stefan Laack, Traduction: Camilla Bouchta
Att stärka likvärdigheten i skolans sex- och samlevnadsundervisning. Ett exempel från Lunds kommun
Alla elever har rätt till sex- och samlevnadsundervisning och denna ska vara likvärdig, det vill säga att alla elever ska få ungefär samma undervisning. Så är dock inte alltid fallet. Undervisningens kvalitet varierar både mellan skolor och inom samma skola.
I Lund har kommunen tagit ett samordningsansvar för att alla skolor i kommunen ska ha en bra sex- och samlevnadsundervisning. Med enkla medel kan man nå långt. ”Lika för alla!” beskriver hur Lunds kommun gått tillväga.
”Lika för alla! Att stärka likvärdigheten i skolans sex- och samlevnads-undervisning” vänder sig till politiker, kommunala förvaltningar och rektorer och lärare.
Det finns en mängd metoder man kan använda sig av i sexualundervisningen. Här tar vi upp några generella metoder. Materialet innehåller följande: Några allmänna råd kring metoder; Interaktiva metoder; Associationsövningar; Anonyma frågor/frågelådor; Samtal och samtalsgrupper; Film o Litteratur; Dags- och veckotidningar; Tidning om sexuaitet; Kill- tjejgrupper o Värderingsövningar, generell info samt konkreta tips. Producent: Hans Olsson, RFSU 2010
Metodmaterialet ”När ska vi snacka sex och relationer” är till för att möjliggöra samtal om kropp, pubertet,, sex, ömsesidighet och relationer utifrån ett lustfyllt och normkritiskt perspektiv. Materialet är riktat till ledare och unga inom fritids- verksamheter samt övriga yrkesverksamma som möter unga.
Materialet syftar till att stärka unga i att fatta egna beslut som påverkar deras hälsa på ett positivt sätt. Genom metoderna vill vi underlätta för dig som ledare att skapa bra förutsättningar för er verksamhet att bli en arena för samtal och reflektion kring ömsesidighet och respekt.
Övningarna kan användas på ett lekfullt sätt, på fem minuter eller en halvtimme, med en ungdom eller med femton – helt enkelt kunna anpassas efter grupp och sammanhang.
Kunskap och bemötande för dig som arbetar med människor
Den här skriften riktar sig till dig som i ditt yrke möter människor på olika vis. Texten handlar om BDSM, vilket är ett paraply-begrepp för olika typer av njutning där överenskommen och frivillig maktförskjutning och/eller smärta ofta är betydelsefull för njutningen.
Genom ökad kunskap om BDSM kan du i din professionella vardag förebygga och motverka negativ särbehandling av personer som utövar eller tycker om BDSM, eller ser det som en del av sin identitet. Det är ett konkret sätt att respektera människors rättigheter, arbeta för jämlikhet och främja hälsa. I skriften finns flera autentiska berättelser om professionella möten som blivit såväl bra som mindre bra.